Skialpinista sa zranil pri zlyžovaní do Derešského kotla

03.04.2009 Poprad

Poprad 3. apríla (TASR) - Popradský vrtuľník Leteckej záchrannej zdravotnej služby (LZZS) Air Transport Europe (ATE) letel dnes popoludní do Nízkych Tatier na pomoc zranenému skialpinistovi.
Pri zlyžovaní do Derešského kotla nezvládol lyžiarsku techniku a padal dolu žľabom asi tristo metrov. Po páde zostal nehybne ležať. Záchranári zo Strediska lavínovej prevencie, ktorí práve robili pre verejnosť inštruktáž o lavínach, spozorovali pád lyžiara a okamžite sa vybrali k postihnutému. Zistili poranenia hlavy a dolnej končatiny. Aby urýchlili transport pacienta, privolali na pomoc LZZS.
"V náročnom vysokohorskom teréne záchranári z Horskej záchrannej služby našli skialpinistu, ktorý nemal život ohrozujúce zranenia, ale bol v teréne, z ktorého nebola možná pozemná evakuácia. Do akcie preto privolali vrtuľník, " informovala hovorkyňa LZZS ATE Sylvia Galajda. Dodala, že lekára vysadili z vrtuľníka k pacientovi za pomoci navijáka a rovnakým spôsobom transportovali zraneného z miesta nehody. Dopravili ho na úrazovú ambulanciu v Liptovskom Mikuláši.
 

Vyberte región